L. RON HUBBARD | BIOGRAFISKT PORTRÄTT

Pionjärpilot

L. Ron Hubbards flyghjälm med det japanska tecknet för ”Lycka till”.
”Äventyr är mitt standar”, förklarade L. Ron Hubbard, och omgående tog han itu med att etsa det uttalandet inte bara över land och hav, utan också över himlen.

Det hela började våren 1931 – inte långt efter hans återkomst från Stilla havet – när den tjugoårige L. Ron Hubbard sammankallade ett första ödesbestämt möte för George Washington-universitetets segelflygarklubb. Till en början var det mindre än ett dussin hurtfriska själar som anslöt sig.

Flygplanet var en Franklin Utility Glider, och fältet var primitivt: ett fallfärdigt torn över fläckar av knähögt gräs och gyttja upp till vristerna, med ett skjul av korrugerad plåt som hangar. Icke desto mindre hade George Washington-universitetets ”Buzzards” fötts, och L. Ron Hubbard hade nu tagit sig till skyarna, för att så småningom göra sig förtjänt av Amerikas 385:e segelflygarlicens.

För L. Ron Hubbard och hans pilotkolleger var detta vad människan avsåg med flygning: ”vanskligt och intuitivt”, som den tidens kvickhuvuden påpekade. Instrumenteringen var enkel – en höjdmätare som bäst – medan farkosten antingen bogserades från en stötfångare eller slungades från klippor med spända gummirep. Tro dock inget annat än att det var farligt. Från och med år 1931 hade omkring trehundra själar fallit mot sin död i motorlösa flygplan. Dessutom, tänk på att det här fortfarande i hög grad var dagar med experimenterande: Lindbergh hade korsat Atlanten bara fyra år tidigare.

Den experimentella Ryan ST, fotograferad av L. Ron Hubbard för Sportsman Pilot.
Förutom segelflygplan kunde man även se L. Ron Hubbard konstflyga över hela USA i ett sextio hästkrafters Arrow Sport biplan – ”med vinden som vår enda kompass.”

När det gäller det samtida intrycket av hans flygäventyr, kom det en artikel år 1934, i tidskriften The Pilot med rubriken ”Flash-Hubbard”, vilket kanske uttrycker det bäst:

”Närhelst två eller tre piloter träffas någonstans i nationens huvudstad, antingen det gäller en utfrågning i kongressen eller bara i en hangar, kommer man förmodligen att få höra namnet L. Ron Hubbard nämnas, åtföljt av sådana adjektiv som ’galen’, ’vild’, och ’snurrig’. Ty piloten med det flammande håret och med sina upptåg i luften, drabbade staden likt en tornado för några år sedan och fick kvinnor att skrika och starka män att gråta. Han utmanade helt enkelt marken att komma upp och slå honom....

”För närvarande surrar vår unge hjälte omkring på västkusten där han skriver till tidskrifter mellan flygturerna. Han är nu erkänd som en av landets främsta segelflygare.”