”Om saker och ting var lite mer kända och lite bättre förstådda, skulle vi alla leva lyckligare liv. Och det finns en väg till kunskap och det finns en väg till frihet …”
– L. Ron Hubbard
STORA ENTRÉHALLEN

I mer än 200 år introducerades besökare till Saint Hill Manor när de trädde in i denna stora entréhall. Idag är rummet mycket likt sättet det var när L. Ron Hubbard bodde här. Bland andra betydelsefulla möbler finns kardinalstolarna i mahogny från 1800-talet på vardera sidan av entrébordet.

De georgianska ekpanelerna och ekgolvet är husets ursprungliga. Under 2011 restaurerades allt omsorgsfullt genom att använda metoder och material från 1790-talet.

Miniatyrtavlorna i den stora entréhallen beskriver element från Hubbardfamiljens officiella vapen. På den mittersta övre tavlan kan man läsa mottot ”Honestas Fidelitas Libertas”, vilket betyder ”Ärlighet, Tillit, Frihet”.

Kolonnerna i spansk svart marmor lät maharadjan av Jaipur installera och de tjänar som en ingång till den inre salongen. Marquina-marmorn importerades från Vizcayaprovinsen norr om Madrid och utmärks av sin lyster och sin pärlvita ådring.

De franska fönstren vid slutet av inre salongen leder till terrassen och en utsikt över ägorna och Saint Hills gräsmattor bortom.

Kolonnerna i spansk svart marmor lät maharadjan av Jaipur installera och de tjänar som en ingång till den inre salongen. Marquina-marmorn importerades från Vizcayaprovinsen norr om Madrid och utmärks av sin lyster och sin pärlvita ådring.

De franska fönstren vid slutet av inre salongen leder till terrassen och en utsikt över ägorna och Saint Hills gräsmattor bortom.

SALONGEN

När L. Ron Hubbard bodde här användes salongen både för att ta emot gäster till Manor och för familjesammankomster. L. Ron Hubbard var länge en medlem av den världsberömda Explorers Club och hyllnischerna täckta i lösbladsguld håller skatter från expeditioner han genomförde under 1930-talet och 1940-talet.

Panelerna i kanadensisk rödfuru lades till i slutet av 1800-talet, enligt modet under regentskapstiden. Restaureringen som gjordes på senare tid avslöjade en fascinerande bit förlorad historia: under regentskapstidens trädetaljer var de ursprungliga georgianska ekpanelerna intakta.

VINTERTRÄDGÅRDEN

En elegant inre pelargång leder från salongen till växthuset, eller Vinterträdgården. Under tiden L. Ron Hubbard bodde här tjänade Vinterträdgården som matsal. Det var också den traditionella platsen för Saint Hills julgran.

Den sällsynta Erard-flygeln från 1852 har varit ett inslag i Vinterträdgården sedan L. Ron Hubbard skaffade sig instrumentet från Paris 1959.

VINTERTRÄDGÅRDEN

En elegant inre pelargång leder från salongen till växthuset, eller Vinterträdgården. Under tiden L. Ron Hubbard bodde här tjänade Vinterträdgården som matsal. Det var också den traditionella platsen för Saint Hills julgran.

Den sällsynta Erard-flygeln från 1852 har varit ett inslag i Vinterträdgården sedan L. Ron Hubbard skaffade sig instrumentet från Paris 1959.

L. RON HUBBARDS KONTOR

Det var från detta kontor L. Ron Hubbard, som den förste verkställande chefen för Scientology Kyrkan, ledde den extraordinära tillväxten av religionen under början och mitten av 1960-talet. Som ett bevis på den expansionseran står (i hörnet av rummet, till vänster) en brittisk Creed & Company-telexmaskin – en sällsynthet på den tiden. Den installerades för att underlätta kommunikationen med kyrkor från Afrika till Nord- och Sydamerika.

L. Ron Hubbard gav personligen anvisningar om designen och inredningen av detta kontor. Bland andra inredningsinslag märks de nautiska lampetterna på väggen (som speglar hans livslånga kärlek till havet), det specialtillverkade skrivbordet i ljust ek och de väggfasta sofforna i rött läder så att hans personal hade plats att sitta.

Saint Hills anställda som gick förbi L. Ron Hubbards kontor hörde honom ofta spela Wurlitzerorgeln och den innovativa mellotron-keyboarden. Hans mellotron var bland de första i Storbritannien.

L. Ron Hubbards kontor har också kvar dekorativa accenter från doktor Edgar March Crookshanks tid. Bland de mest anmärkningsvärda är 1100-talets Raspuite-plattorna som pryder spiselhyllan.

BIBLIOTEKET

Som en av tidernas mest hyllade författare omfattar L. Ron Hubbards arv mer än 80 miljoner skrivna och inspelade ord. Hans 50 år långa karriär visas på hyllorna i Saint Hill-biblioteket.

Med verk som har översatts till hela 90 språk och med mer än 280 miljoner exemplar i omlopp i 150 länder har L. Ron Hubbard hyllats med Guinness världsrekord som den mest översatta och publicerade författaren i världen.

APRUMMET

Aprummet har fått sitt namn på grund av väggmålningen som gjorts av sir Winston Churchills brorson, John Spencer Churchill. Detta unika verk är 35 meter långt och 3,5 meter högt. Churchill utforskade och skissade olika arter på Londons zoo i förberedelse för detta verk. Han gjorde väggmålningen under en tvåmånadersperiod, och den skildrar mer än 140 apor av 20 olika arter som tar det lugnt och leker i ett idylliskt landskap.

Mr Churchill skrev följande om väggmålningen: ”Oavsett hur mycket jag försökte förhindra att det hände började aporna påminna om människor; Brazza-markattan, till exempel, är mycket lik sir Thomas Beecham.” En kapucinapa som står framför ett staffli med pensel i handen avbildar herr Churchills berömda farbror.

Konstkonservatorer restaurerade och rengjorde nyligen väggmålningen. För att kunna bevara verket långt in i framtiden installerades ett specialtemperatur- och fuktkontrollssystem i Aprummet. Och även om det fortfarande beundransvärt tjänar sitt ursprungliga syfte såsom balsal är det idag även en elegant tesalong, där gäster kan samlas under alla årstider.

MÖRKRUMMET

L. Ron Hubbard sålde sitt första foto till National Geographic medan han fortfarande var tonåring och var en prisbelönt fotograf och livstidsmedlem av Royal Photographic Society. Följaktligen har hans mörkrum i källaren på Saint Hill professionell framkallning och kopiering, komplett med en Ilford Micromatic-förstoringsapparat – toppmodern under sin tid och fortfarande mycket omtyckt av fotoentusiaster.

JAGUAREN

L. Ron Hubbard och hans Jaguar av modell XK-150 S, producerad år 1960, blev en legendarisk syn på East Grinsteads vindlande, häckkantade vägar. L. Ron Hubbards Jaguar är en av blott tjugofem kupémodeller med hardtop som byggdes det året.

Han använde regelbundet sin Jaguar som ”kamerabil” för fotografiska utflykter. En gång sade han skämtsamt: ”Tyvärr måste jag säga att Jaguaren för mig på villovägar. Jag tänkte åka runt i en kvart för att få lite frisk luft, men kom tillbaka tre timmar senare.”

”Saint Hill Manor är det bästa existerande exemplet på Sussex sandstensbyggnad. Saint Hill har endast haft ett halvt dussin ägare. Den kommer att fortsätta i sitt ursprungliga tillstånd som en herrgård.”
– L. Ron Hubbard
”Om saker och ting var lite mer kända och lite bättre förstådda, skulle vi alla leva lyckligare liv. Och det finns en väg till kunskap och det finns en väg till frihet …”
– L. Ron Hubbard

Saint Hill Manor

EN KORT HISTORISK ÖVERSIKT ÖVER SAINT HILL

Även om det är internationellt känt som platsen där L. Ron Hubbard, grundaren av Dianetics och Scientology, bodde är Saint Hill Manor också bland de mest historiskt betydelsefulla egendomarna i Sussex. Saint Hill omnämns för första gången i skriftliga källor 1567, då Stephen Bord från Cuckfield testamenterade en stuga och tolv tunnland betesmark som arrenderades av ”Thomas Nicholas of his Manor of Saynt Hill”. Den gamla engelska översättningen av ”Saynt” är ”svedd eller bränd” och syftar på bruket att röja mark genom att svedja.

Det skulle dröja ytterligare 150 år innan Saint Hill (då stavat i dess latinska form) skulle återkomma i offentliga register. Enligt en anteckning från 1715 övertogs fastigheten av John Crawfurd från Ardmillan i Skottland. Crawfurd byggde sedan ett familjehem på platsen dagens Saint Hill Manor står, med byggarbetet som fullbordades 1733. Idag finns en akvarell av Crawfurds 1600-talshus, målad av den berömda landskapsmålaren James Lambert från Lewes i Brittiska museets Burrell-manuskriptsamling.

År 1792 lät äldsta sonen och arvingen Gibbs Crawfurd riva 1600-talshuset för att bygga ett hus med ”hemtrevlig komfort och lyx”. Efter att ha anlitat den lokala stenhuggaren Henry Pocock inleddes uppförandet av mangårdsbyggnaden som står kvar än idag. Huset, ett fint exempel på sen georgiansk stil, byggdes med lokalt Sussex-sandsten. Även om det inte går att fullt bekräfta vem arkitekten var, tyder de ritningsdokument som finns kvar på att Manor delvis ritades av Benjamin Henry Latrobet, mest känd för sin ritning av USA:s kapitolium och Vita huset.

Enligt Crawfurdfamiljens historia gick Saint Hill från Gibbs till hans äldsta son, Charles, som i sin tur överlät egendomen på sin enda son, Robert, år 1814. Robert, den sista Crawfurd som bosatte sig i Manor, tjänstgjorde som domare och spelade en central roll i att etablera East Grinsteads första järnvägslinje.

I slutet av 1800-talet var Saint Hill dr Edgar March Crookshanks bostad, en läkare dekorerad för sin tjänstgöring i brittiska armén och en berömd mikrobiolog som grundade ett av världens första bakteriologiska laboratorier.

Under Crookshanks ledning blev egendomen kraftigt utökad: först med tillägget av östra och västra flyglarna till herrgårdshuset, sedan med byggandet av South Lodge och grindar 1892 och North Lodge och stallen fem år senare. Sjön och liljedammen (numera platsen för simbassängen) byggdes också under Crookshanks tid.

Under andra världskriget bodde fru Neville Laskey på herrgården. Hon öppnade dörrarna för krigsskadade officerare från Royal Air Force, patienter till sir Archibald McIndoe, en pionjär inom rekonstruktiv kirurgi som arbetade vid East Grinsteads Queen Victoria Hospital.

”Saint Hill Manor är det bästa existerande exemplet på Sussex sandstensbyggnad. Saint Hill har endast haft ett halvt dussin ägare. Den kommer att fortsätta i sitt ursprungliga tillstånd som en herrgård.”
– L. Ron Hubbard

Sedan, i oktober 1945, köptes Saint Hill-egendomen av Margaret Biddle, hustru till en amerikansk ambassadör i Europa. Fast hon bara ägde Manor i två år gjorde hon många moderniseringar till detta herrgårdshus med 30 rum, inte minst genom att modernisera rörmokeriet. Men det fru Biddle är mest ihågkommen för är den lekfulla väggmålningen hon beställde till herrgårdens balsal av konstnären John Spencer Churchill, brorson till sir Winston Churchill.

Saint Hill blev hemmet för maharadjan av Jaipur i Indien i slutet av 40-talet. Under de tio år maharadjan ägde stället lade han ett antal fina antika indiska och europeiska inredningsinslag till bostaden.

L. Ron Hubbard blev ägare till Saint Hill Manor och uppemot 25 omgivande hektar mark i mars 1959. Manor tjänade som L. Ron Hubbards hem och internationella huvudkontor för religionen Scientology fram till 1967.

Till minne av L. Ron Hubbards hundraårsjubileum (1911–2011) blev Saint Hill Manor föremål för noggrann renovering och restaurering av Englands främsta konservatorfirmor.

Välkommen till Saint Hill.